Inici de campanya des de l’exili.

Dissabte, quarts de cinc del matí quan l’alarma del despertador comença a sonar. T’han convocat a les 5:30 a l’aeroport amb destí Brussel·les. Un centenar llarg de persones s’apleguen als voltants del taulell per a fer l’embarcament corresponent. Conec personalment a uns quants dels components del viatge. A d’altres he tingut el plaer de llegir-los en llibres i articles. Alguns admirats, d’altres amb qui tindria fortes discrepàncies, d’altres absolutament desconeguts. Cares de son en la majoria d’ells. Bastants han hagut de sortir més de dues hores abans de casa i travessar mig país per a arribar a l’aeroport del Prat. En tots ells però s’intueix la sensació de formar part de la història, de viure-la en primera persona. Tots ells formen part de les llistes de “Junts per Catalunya” per les quatre circumscripcions electorals. Homes i dones que s’han aplegat al voltant de la crida del President de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont. I és que, com bé diria unes hores després l’Eduard Pujol, no es pot dir no quan el President del teu país et demana ajuda.

Res és normal en aquesta posada en escena de campanya electoral. I res ho és perquè des del govern espanyol i els diferents òrgans de poder de l’estat han impedit que ho sigui. Amb part dels membres principals de la llista empresonats en diferents centres penitenciaris i amb el President de la Generalitat, escollit pel Parlament per majoria absoluta, màxim representant de la voluntat popular del país, i quatres dels seus consellers a Bèlgica sota un règim de llibertat vigilada. Durant el trasllat des de l’aeroport de Brussel·les al lloc de trobada als voltants de Bruges, un té el temps d’adonar-se clarament de la situació. Més de 100 possibles càrrecs electes han hagut de volar durant dues hores per a poder reunir-se amb el qui és el 130 President legítim de la Generalitat de Catalunya, ara en l’exili a Bèlgica.

L’estat espanyol, via article 155 ha convocat eleccions autonòmiques pel 21 de desembre. Per escollir un nou Parlament que a la vegada nomeni un nou President. Unes eleccions en les quals la llista única que en un principi es va plantejar tan sols tenia sentit si era anunciada, des del meu parer, immediatament després de la convocatòria d’eleccions per part del govern del PP amb la connivència de C’s i del PSOE. I un llista que per mi havia de ser composta per membres transversals de la societat civil, allunyada dels partits polítics i amb els noms de tots els empresonats i exiliats en les posicions de tancament de llistes. Un cop això no es produí, el fet que concorrin les tres llistes per separat em sembla perfectament correcte i pot portar, fins i tot, a uns millors resultats sense les reticències que podrien tenir alguns davant algunes coalicions.

Ara bé, davant la situació creada crec que tots els partits que integren les diferents llistes haurien de posicionar-se de forma clara i sense deixar cap interrogant en què, en cas de poder formar escollir president, aquest hauria de ser en Carles Puigdemont i a la vegada ell nomenar exactament el mateix govern que hi havia fins al passat 27 d’Octubre. Seria la mostra absoluta de la legitimitat de les institucions que ens representen i a la vegada seria el que més mal podria fer al govern de Mariano Rajoy.

Perquè aquestes eleccions no van de nomenar un nou president, ni un nou govern. Van de dir en veu alta que Catalunya ja té un President legítim i escollit democràticament pels catalans. I van, a la vegada, de cridar ben fort que mai més no hàgim d’anar “nord enllà, on diuen que la gent és neta i noble, culta, rica, lliure, desvetllada i feliç” per a poder compartir una estona amb el nostre President. Com va dir en Carles Puigdemont, “Ara ens cal ser militants de Catalunya, el moment va de Catalunya no de partits”.